Witam, proszę o pomoc, naszła mnie chęć ulepszenia brzmienia w mojej skodzie mam fabryczne głośniki z przodu, i fajnie grają więc przód jest OK jednak ostatnio kiedy wracaliśmy z wizyty od kumpla siędząc z tyłu doszedłem do wniosku że troszkę tam cicho, wiem że w octavii combi były głośniki z tyłu, (nie chodzi mi o wycinanie otworów w półce) a że akurat tak się składa że zostały mi głośniki po starym samochodzie i akurat pasują w tamte miejsca to pomyślałem że trzeba je założyć tylko że mam nieoryginalne radio w autku na kturym pisze 4X45W i czy do podłączenia tamtych tylnych potrzeba wzmacniacz? Jaki? Czy jest to bardzo trudne?
jaki wzmacniacz? nie ma sensu.
w fabryczne miejsca wchodzą małe głośniki do I na tył, chyba mały owal. jakość będzie słaba, coś tam będzie słychać nic więcej.
zgadza się panowie bo jest to 4''x6'' brzmienie średnie jak na ten głośnik, chyba że dostaniesz dobrej renomowanej firmy jak LANZAR , JBL i inne ja miałem BLAUPUNKTA i nie spełniły moich oczekiwań - wymagań i po 2 tyg je zdemontowałem bo szkoda ich było , w ich miejsce poszły LANZAR (dla zrozumienia lubię czasami zrobić nie małą dyskotekę ) i w taki sposób praktycznie nowe głośniki leżą,trudno
co do wzmacniacza to jak nie chcesz robić estrady to nie trzeba , spokojnie radyjko da radę .ok
ROBAL_26, ale basu i tak tam nie wyciągniesz w tych plastikowych seryjnych miejscach.
Jak ktoś chce prawdziwy bas w OI to tylko dobry odseparowany zestaw na przód z wytłumieniem i dystansem z mdfu i ewentualnie dodatkowo sub do bagażnika. Wtedy to dopiero pięknie i czysto zagra.
Witam możeci mi wyjaśnić w jaki sposób są podpięte głośniki w moim aucie bo nie mogę tego zrozumieć, mam radio jak wcześniej pisałem 4X45W, więc z każdego głośnika idą po dwa kable jeden + a drugi - więc dlaczego ja mam tylko po jednym kablu z jednego głośnika skoro powinny być dwa Niżej fotki kostki iso z mojego auta. DODAM TYLKO ŻE TEN ZESTAW GŁOŚNIKÓW KTÓRY JEST TERAZ NA POKŁADZIE JEST MONTOWANY I ZAKUPIONY W ASO SKODY.
Zgadza się tylnych głośników nie mam ale dlaczego przedni głośniki są podpięte tylko jednym kablem skoro od jednego głośnika powinny iść dwa jeden + a drugi -
[ Dodano: Sob 30 Cze, 12 14:55 ]
Aha a z przodu są po dwa głośniki po jednej stronie w boczkach drzwi jeden taki mały na górze a drugi większy na dole
jak możez daj fotke z boku kostki.żeby kable było widać.
[ Dodano: Sob 30 Cze, 12 14:59 ]
Zamieszczone przez mar596
Zgadza się tylnych głośników nie mam ale dlaczego przedni głośniki są podpięte tylko jednym kablem skoro od jednego głośnika powinny iść dwa jeden + a drugi -
[ Dodano: Sob 30 Cze, 12 14:55 ]
Aha a z przodu są po dwa głośniki po jednej stronie w boczkach drzwi jeden taki mały na górze a drugi większy na dole
Ok podpięte są tylko przednie głośnik, jak podpiąć tylne i jakie kupić bo te stare o których pisałem wcześniej się nie nadadzą. chodzi mi głównie żeby był fajny efekt w momencie kiedy w piosence są przejścia z prawej na lewą str. i z przody na tył i odwrotnie, bas nie musi być taki mocny ale było by dobrze żeby był chociaż na 7 w skali od 1 do 10. aha i jak podpiąć kable w tej kostce bo tam jest to zrobione na takich fajnych stykach, gdzie mozna takie dopaść?
"żeby był chociaż na 7 w skali od 1 do 10" nie wiem co to za skala, ale w jakiejkowiek skali bas w fabrycznych miejscach w OI na tyle będzie 0. :wink:
"w boczkach drzwi jeden taki mały na górze a drugi większy na dole" - mały to tweeter - wysokie tony, duży to woofer - tony średnie i niskie to leci na jednym kablu plus minus z radia, tylko jest rozdzielone filtrem (w dobrych zestawach) albo przy samym głośniku rezystorkiem (wersja tańsza, raczej taką masz)
ROBAL_26, ale basu i tak tam nie wyciągniesz w tych plastikowych seryjnych miejscach.
Jak ktoś chce prawdziwy bas w OI to tylko dobry odseparowany zestaw na przód z wytłumieniem i dystansem z mdfu i ewentualnie dodatkowo sub do bagażnika. Wtedy to dopiero pięknie i czysto zagra.
wszystko się zgadza sam mam tak u siebie zrobione dlatego pisze co zaobserwowałem, kolega mar596 zrobi jak uważa, do podłączenia będzie musiał użyć konektorów żeńskich do kostek iso , no i przewody ciągnąć od radia do tyłu i teraz pytanie czy będziesz chciał włożyć również tweetery w tylne drzwi przy klamce czy nie.ok
Komentarz